fredag 31 juli 2009

10 dagar av en sommar

Till att börja med så blev jag flygsjuk.

Bilsjuk blev jag jämt som ung, tågsjuk och båtsjuk likaså. Men aldrig tidigare har jag varit flygsjuk. Så jag gissar och tror att det var anspänningen i kombination med vätskebrist som var orsaken.

Med 20 minuter kvar till landning ser jag mig om efter spypåsar med lillan krängande i babybjörn och tvååringen hoppandes bredvid mig. Flygvärdinnan som leende påpekar att "du kommer väl ihåg att du ska vända lillan och ta på alla bälten?" känns som ett skämt. Jo tack. Jag kommer ihåg. JAG KOMMER IHÅG. MEN DET GÅR JU INTE. Tvååringen vägrar sätta sig och det slutar med att hon genomlever landningen utan bälte.

Genomlever gör vi ju allihopa. Illamåendet lägger sig.

Pappa möter oss och han ser mindre och gråare ut nu igen. Undrar stilla om det kanske bara blir en liten trädgårdstomte kvar till slut?
Väl ute på parkeringen är jag på något underligt vis 100 kilo lättare. Klart att den enorma spänningen från resan börjar släppa men det är något mer. Jag ser min spegelbild i bilens bakruta och jag ler stort, så himla avslappnat och ärligt istället för det där småstela. Jag känner mig helt enkelt och rakt igenom glad. Vi konstaterar efter att ha spänt fast alla barn att bildörren inte går att stänga med tre barnstolar i baksätet... och skrattar bara åt eländet. Får montera om i regnet och till slut så går det bra.
Alla barnen sover under bilresan. Allt ser sig väldigt likt ut och samtidigt känns det främmande. Pappa och jag pratar inte mycket, det har vi aldrig gjort. Han frågar mig om jag är frisk på alla vis och så.. och det är väl det djupaste han frågat mig på många år. Jag svarar att jo tack jag är frisk. Sen är det bra med det. Vindrutetorkarna lämnar ränder på rutan.

Hemma hos mamma är det kalas. Hon hade verkligen slitit trots sin sjukdom med att barnsäkra och städa. Jag undrar fortfarande var de gjort av alla saker! Middagen är god som alltid. Sen blev det förstås väldigt snurrigt att lägga uppspelta barn som inte är vana att sova tillsammans och SENT är bara förnamnet. Jag inser att kvällarna precis som jag befarat kommer att bli mindre roliga.

Dagarna blev desto bättre iallafall. Morfar lösgjorde sig från de flesta plikterna även om han fortfarande åkte till gymmet varje dag och motionerade hunden samt lämnade in travet. Pojken fick följa med och ta upp nät första dagen och det blev nog oförglömligt. Fast han sa att han gillade inte fiskarna som bara gapade. Snopet att vi glömde fotografera 2-kilos aborren! Men den var god! Halstrades förstås direkt och så åt vi i lusthuset. Ja, för ute kan man ju knappt vara. Myggen har blivit så infernaliskt aggressiva sedan jag flyttade! Eller har jag bara blivit känsligare?

Efter fisket var det nästa dag dags för badstranden. Avfärd 07.50. De som bor precis bredvid var nog mindre glada än vi. Men det var skönt. Tyst. Insåg att det var länge sedan jag fick höra tystnaden och hur mycket jag saknar det. Här hemma blir det aldrig riktigt helt tyst. Ganska kallt i vattnet dock så det blev bara strandplask och sandgrävning. Morfar ansträngde sig fast jag misstänkte att han egentligen gick och tänkte på allt han borde göra därhemma.

Vi slappar på gården också. Hinner till och med ha tråkigt vilket känns rätt bra. De har så stor tomt och det känns skönt att kunna släppa barnen med relativt liten koll. Hunden larmar om de drar för långt och det finns mycket att utforska.

Min syster kommer upp och det känns jättebra, hon är så bra med barnen och det underlättar verkligen. Fyra vuxna mot tre barn och en hund det är ju ett drömläge mot mitt en-mot-tre!

Vi gör en lite längre dagstur för att hälsa på min morfar, min kära H. Han som sköt en älg så sent som i höstas och nu förvandlats till ett vårdpaket. Det är tungt och jag blir ledsen. Han är så besviken på rehabiliteringen. Tycker att han redan räknats ut och han har ju rätt. Man satsar inte mycket på en 90-åring oavsett hur pigg han var innan. Jag ägnar mycket tid och kraft åt att försöka ordna det bättre för honom. Det är tråkigt att man måste ha besvärliga, engagerade anhöriga för att få den bästa hjälpen.

Maken då. Vi hörs knappt av. Nej, jag saknar honom inte. Jag är glad att han inte är med oss. För han står inte ut med min familj och hur de lever. Han klarar till exempel inte av att barnen kryper omkring där hunden går eller att de ibland även går in en bit i hallen med skorna på. Allt sånt där som de överhuvudtaget inte tänker på som blir så jobbigt för honom. Så det är lika bra som det är. Här har vi ett liv, hemma ett annat. Här får barnen springa ut och in barfota och utan att byta kläder.

Efter en dryg vecka börjar det kännas. Att mer än tio dagar är för länge. Alla börjar tröttna på att anstränga sig och det gnisslar lite här och lite där. Kvällarna är eländiga och alla undrar hur jag klarar det själv. Jag med. Det är dags att åka hem. Dagen innan får jag en spark i mellangärdet. Det härjas i mobilen om att han inte vill att vi kommer tillbaka. Det blir en kraschlandning tillbaka i verkligheten, återigen är jag disträ med en klump i magen och blicken i fjärran. Återigen är ett ärligt, avslappnat leende långt borta.

På resdagen finner jag mig plötsligt ensam utomhus för ovanlighetens skull. Allt är packat och jag väntar bara på att lillan ska vakna i vagnen. Jag lägger mig i hammocken och gungar lätt, himlen är verkligen precis sådär oskyldigt blå. Det är helt tyst förutom flaggstångslinans knäppande och några surrande myggor. Jag slappnar av och önskar att den här stunden kommit tidigare och att de hunnit bli fler. Jag tänker att nu ska jag verkligen försöka känna efter. Leta inombords. Summera. Känslor, konstateranden, insikter?

-Jag vet på något sätt att jag inte hör hemma här längre. Inte i vår lilla stad iallafall.
-Jag vet att min familj nog stöttar mig på det enda sätt de vet hur utan att det sägs så mycket.
-Jag har större förståelse för min mamma än jag haft förut. Det är skrämmande att se hur lika vi är, med tanke på att hon har en sjukdom som påverkar hjärnan en hel del. Jag dömer henne inte längre lika hårt, hur kan jag när jag redan ser liknande beteenden hos mig själv?
-Jag tycker synd om min grånande lilla pappa som tar hand om allt.
-Jag avundas lite min starka, unga syster som är lycklig och har så mycket kvar framför sig, hon minner om mig själv som jag var då.
-Jag längtar inte hem men känner ändå att det hem vi har nu, det är där.
-Jag saknar inte maken. Jag älskar honom nog inte heller faktiskt. Tyvärr. Där står det svart på vitt och det ser oerhört sorgligt ut.
-Jag vet inte om jag kommer att kunna älska honom igen efter allt som hänt.

Nöjer mig med att bara vara och lyssna på den där flaggstångslinan en stund till.

Resan hem är ett kapitel för sig men vi kom ju fram. Det värsta blir att ingen möter oss. Jag får ta tvååringen under armen med lillan i babybjörn för att hålla henne från rulltrappor och bagageband. Släppa henne korta stunder för att slita väskorna av bandet. Det är ju ingen som funderar på att erbjuda sin hjälp förstås, man kan undra hur folk tänker när de bara ser på. Är det typiskt svenskt eller? När vi väl fått ihop bagaget och jag hivat upp tvååringen på ett bord för att hon inte ska rymma igen ser jag bilen glida in framför dörrarna. Då är jag så heligt förbannad så jag kan inte hålla tyst. Undslipper mig något i stil med att "om du någon gång skulle varit i tid så är det väl nu.." Och då är det ju som att helvetet brakar lös igen förstås. Bilresan blir en mardröm. Dessutom dubbelt så lång eftersom han kör fel. Lillan skriker. Flickan säger att hon är ledsen. Pojken håller för öronen. Jag känner helt ärligt att vi två är SÅ jävla körda.

Väl hemma så ser jag ju att han har städat och gjort fint. Mycket till och med. Börjat bygga en lekställning i trädgården. Sen kommer det också fram att han visst var ute i god i tid men på vägen upptäckte att han glömt tanka bilen och därför blev sen. Vi pratar inte mer om det. Saker och ting flyter på. Jag tar hand om allt inne medan han är ute och gräver. Snart åker vi till Grekland som planerat. Jag hoppas det går bra. Känns lite som en slutgiltig prövning. Kan vi över huvud taget ha trevligt tillsammans längre eller inte..?!

Sjuk!

Med en febrig influensakropp och ett hårt bröst fullt med varig mjölk återstår bara att skaffa lite antibiotika och hoppas att det inte blir värre. Om det blir en böld som måste dräneras går resan om intet. Grekland på torsdag alltså.

Till ordinationerna hör också "reducera stress och onödiga aktiviteter.." Tillåt mig småle. Det senaste dygnet var bland det jävligaste jag varit med om, ensam med barnen och allt. Just nu känner jag mig iallafall lite hungrig på frukost och det är väl ett gott tecken. Men inlägget alla väntar på.. det dröjer!

tisdag 28 juli 2009

Ögonblick

Åh, ja, vi är hemma igen.

Det var länge sen!

Månader, minst. Eller?

Jag har så mycket att berätta och samtidigt ingenting. Allt måste få ta några extra varv först.

Så många tankar att tänka. Tårar att gråta. Men det finns ingen tid. Jag trampar vatten.

Ska försöka låta orden komma till på fredag kväll då jag är ensam hemma nästa gång.

Tills dess, några bilder, några ögonblick..


Vägen hem.



Från bron ser vi husen.


Badstället tidig morgon.

Daisy and me.


Roadkill.


Färdkost.


Ballongkuddar.

onsdag 15 juli 2009

Resfeber

Imorgon bär det av hem till mor och far.

Det är med väldigt blandade känslor.

Maken har smörat för oss, jag tror han känner hur rysligt nära det kan vara att vi åker utan att komma tillbaka igen. Det kan han gott ha tycker jag. Och spelar med. Känner efter.

Det ska bli mycket intressant att se vad som sker och inte sker medan vi är borta. Han har ju ena stunden sagt att han ska byta lås, andra hur han ska planera om i trädgården eller byta pojkens bokhylla. Min gissning.. ingenting.. Han jobbar så pass mycket ändå.

Tyvärr missar vi nog första skörden av såväl tomater som sockerärtor och den riktiga explosionen av alla bär. Persikorna ligger också på upploppet och jäser. Men det får vi ta, se vad som finns kvar sen, bara hoppas de får vatten.

Spänd inför hur det kommer kännas att se hemtrakterna igen. Vet inte vilket som känns värst, att inse att man inte hör hemma där längre eller att man verkligen längtar tillbaka? Lite rädd att förväntningarna är för höga, att morfar ska träna.. jobba i trädgården.. göra ärenden.. gå ut med hunden.. och hundra andra saker så att han inte får så mycket tid med barnbarnen till slut ändå, att mormor dvs min mor ska driva mig till vansinne, att barnen ska längta efter sin pappa och vilja åka hem...! Att JAG inte ska vilja åka hem.

För övrigt har jag funderat mycket över LIVET sista dagarna. Tänkt på min studie- och sedermera arbetskamrat som så plötsligt gick bort när vi båda var 29 år. Hon som var så genomgod och oskyldig till allt livets onda. Tänker ibland att de är sådana som går först. Hur som helst så hann hon aldrig med. Ingen man, inga barn. Det tog bara slut. JAG är HÄR. Jag lever och jag HAR, hur jävligt allt ändå kan kännas emellanåt. Jag är oerhört tacksam för att jag får vara med på den här resan, livet mitt, för mig utgivet. Det är väl någon mening med allt som sker, eller hur?

Ikväll har barnen sett på film, ätit godis, slagits och ritat med kulspetspennor på tapeterna medans jag packat. Nu tror jag att det mesta är under kontroll. Förutom tapeterna då. Kontroll måste jag ha när jag ska resa. Packning sker helst ett par veckor innan. Alla listor gås igenom i huvudet nästintill tvångsmässigt. Kommer nu drömma om diverse persedlar kan jag lova. Avslutningsvis målade vi alla tånaglar knallröda. Pojken fick också prova. DET kommer att ta skruv när maken kommer hem imorgon bitti.. men då har vi så bråttom till flyget så det räknar jag med liksom försvinner i det allmänna kaoset. Eller inte.

Tio dagar kommer att gå så fort, så fort. Internettillgången blir säkerligen mycket begränsad så jag får hålla er alla på halster ett par veckor. Tills dess, ha det så bra och ta hand om er.

tisdag 14 juli 2009

Tärningen är kastad

Nu är det krig.

Precis så hade jag tänkt formulera mig.

Stött och blött orden i mitt huvud i ett par dygn redan.

För han hade skaffat en advokat. Han skulle göra mitt liv till ett helvete och han skulle ta barnen ifrån mig. Så var det sagt.

Jag stretade inte emot längre. Jag kände verkligen att so be it. Du kan inte göra mig mer illa. Mina tårar är slut. Det oundvikliga närmar sig och jag kan bara flyta med. Jag kan bara be. Och försöka hitta en bättre advokat...

Jag försöker få min son att tro på att det inte är sant som pappa har sagt, att de två ska bo tillsammans utan mig och småsystrarna.

Jag vet inte vad som hände sen. Jag tror inte på att man kan åka till helvetet och komma tillbaka. Men stormen bedarrar än en gång och jag vacklar. Jag står på ostadiga ben och ser vägskälet framför mig krympa till en parkeringsficka.

Likt flugan som sprattlat till i spindelnätet ligger jag kvar där, snart kraftlös och än mer fjättrad.

Flämtar.

Avvaktar.

lördag 4 juli 2009

Evighetsmaskinen

Min pappa och jag, vi skulle bygga en evighetsmaskin.

Tanken var att man skulle kunna stoppa in en kula i ena änden som skulle åka runt i evighet och det var högtidliga stunder när vi satte oss ned tillsammans..

Det är ett av mina starkaste minnen av honom från min barndom, det här gemensamma projektet som bestod av en herrans massa tomma toalettpappersrullar ihopmonterade på en plywoodskiva.

Jag minns tydligt att jag verkligen TRODDE så starkt att vi skulle få det att fungera.

Jag minns INTE ALLS hur jag insåg att det INTE skulle göra det.

Idag när jag ser en tom pappersrulle så tänker jag, att OM jag kunde ge mina barn varsin evighetsmaskin att minnas.. skulle jag vara så glad, så glad. För det borde alla barn få ha. Iallafall ett tag. Sen minns man ju ändå inte resten. Inte misslyckandet.

Tills döden...

I nöd och lust är det ju, säger han.

Och allt verkar med ens som bortblåst.

Jag tänker att ibland passar det visst att kalla sig katolik...