tisdag 28 april 2009

About a boy


Det här är tre år sedan.

En stor pojke nu.

Femåring med lite vidgade näsborrar av lång tid med CPAP. Med ärr på hals och bröst efter CVK. Med vitärrade handryggar efter otaliga nålstick.

Men det är sådant som bara vi ser, vi som vet. Att det inte bara är längden som skiljer honom från sina jämnåriga.

Det är lätt att glömma när han kanske bara verkar lite osäker och tafatt. När han inte riktigt hänger med och inte springer lika fort. När han inte pratar riktigt rent.

Lätt att glömma att han faktiskt inte haft samma förutsättningar som sina kompisar. Att han kämpat hela sitt första år och faktiskt vunnit. Vunnit livet.

Nu anses han frisk och ha vuxit ikapp sina jämnåriga. Men det är inte riktigt rättvist att jämföra rakt av alla gånger, det märker jag. Alla de här små sakerna. Som säkert är det som gör att han hellre leker med dom som är lite yngre, eller med tjejer.

Kanske är det lite av det som färgat honom också och gjort honom till den han är idag. Känslig och ödmjuk. Omtänksam. Lyhörd. En artig charmör som plockar blommor åt sin mamma och alltid hämtar in persilja till maten, oavsett meny...

Men han kämpar fortfarande. Kämpar för att leva upp till sin pappas krav. För att hänga med och vara som sina kompisar. För att bli tuffare, starkare. Han vill så mycket och jag lider ofta med honom när han inte riktigt når ända fram. Han har också redan fått utstå mer än många andra jämnåriga. Med skrik och bråk. Jag är så rädd att min känsliga lilla killes självkänsla inte blir vad den kunde varit på grund av det. Redan nu får han ju fundera över saker han inte borde behöva tänka på. Som vem som ska flytta härifrån. Om pappa ska försvinna eller inte. Om mamma är så sjuk i huvudet som pappa säger.

Klart att det färgar honom och ibland når jag inte fram. Han är så arg, så arg. Det känns som om han ofta försöker vara något han inte är.

Trots allt så är och förblir han ju alltid min lilla, lilla älskling. Mitt allt. Mitt ettkilosknyte som blivit stor så snabbt.

Grattis på femårsdagen älskade du!

7 kommentarer:

  1. GRATTIS på 5-års dagen! Vad fint inlägg! Förstår att han har varit liten när han föddes. Tänk vad tiden går fort och vad skönt att han har vuxit på sig nu. Att jämföra barn sinsemellan gör vi nog alla. Inte på ett negativt sätt dock. Utan ibland konstaterar man ju bara att vissa kan det och andra något annat. Jag tror på att berömma barn för alla framsteg de gör oavsett NÄR de gör det kommer att betyda mycket för dem. Vår Minsting till exempel, är inte någon hejare på att cykla men däremot att åka slalom i värstingbackar går hur bra som helst. Alla är vi olika och tur är väl det!
    Hoppas ni får en fin dag med garbben!
    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Å Grattis på 5-årsdagen till din lilla kille! Hur mycket för tidigt föddes han? Vår lilla tjej kom ju lite tidigare än beräknat hon också men ändå såpass sent att hon aldrig hade några "medicinska" problem. Hon var bara liten och fick ligga i kuvös p g a att hon inte kunde hålla temperaturen uppe, och förstås så togs en massa prover. Hjärtrytmen var lite ojämn ibland men det var ingen större fara. Hon kom hem redan efter 2 veckor på neo.
    Jag tycker det är otroligt vad starka så små barn ändå är. Om man tänker på er son eller på andra barn som föds alldeles för tidigt. Att de verkligen klarar sig. Att de blir fullt friska och hämtar sig så som de flesta ändå gör. Fantastiskt! Som du skriver de kämpar och vinner livet!
    Jag tror också på kärlek. Kärlek kärkel och åter kärlek. Visa att du finns där. För honom och dina andra barn. Beröm är bra som Taina skriver. Men också att försöka förklara för honom ifall saker inte går som han vill. Om han blir arg och frustrerad. Berätta att han inte måste kunna göra allt på en gång. Att det kan ta tid ibland. Och övning. Men att om man jobbar på det så kommer man så småningom att klara av det man vill klara av.
    Hoppas nu att ni har en fin födelsedag tillsammans!
    kram!

    SvaraRadera
  3. Stort grattis till lillgrabben. Hurra hurra hurra hurra. Vilken kämpe!!!

    Berätta för honom och precis som Saltis säger mycket kärlek mest när han är arg så han känner sig trygg och behövd.
    Kramar
    Susanne

    SvaraRadera
  4. Hoppas att han fick en fin föelsedag! Fantastisk kille du har. Min mellan-kille var arg hela tiden tills vi slijde oss. Började när han var 2 år redan. Efter skilsmässan hittade han ett lugn, och är nu en underbar 15-åring. Alla barn är små mirakel! Kram på dig från en annan mamma.. :)

    SvaraRadera
  5. Ops! Lite stavfel här ovan! Hade bråttom, skulle natta minste sonen. Kram

    SvaraRadera
  6. Blir bara ett kort men hjärtligt tack till er alla. Pojken föddes i vecka 27 och vägde dryga kilot. Tack igen. Trött nu.

    SvaraRadera